Blog overzicht

Tistje in 2017 … het jaaroverzicht in oogopslag

Het blogjaar is voorbij en dus dient er zich een jaaroverzichtje aan. Dit jaar blijft het beperkt tot een infographic. Tistje is dit jaar 30% gegroeid, en dankt de ruim 230 duizend bezoekers die hier kwamen rond snuisteren. Op 100 mensen zijn daarvan 7,9 Nederlandse vrouw tussen 35 en 45 jaar.  De meest gezochte thema’s zijn samen leven (relaties in liefde, werk, vrije tijd, op school), talenten (sterkten, mogelijkheden, …), gevoelens (o.a. depressie, suïcide, euthanasie) en vrouw (omgaan met vrouwen, als vrouw autisme herkennen bij mannen …).

‘Ik kan me niet aanpassen, zeggen ze’ … autisme en aanpassingsvermogen

Met het nieuwe jaar komt er ook een stroom nieuwe vragen binnen in mijn mailbox. Jonathan, man (25) met autisme, heeft het moeilijk als mensen hem zeggen dat hij te weinig aanpassingsvermogen heeft. Hij voelt dat aan als een verwijt, maar vraagt zich tegelijk ook af wat dat eigenlijk betekent, wat mensen in het algemeen ermee bedoelen als ze zoiets zeggen. Wat zou ik daar bijvoorbeeld onder verstaan, vraagt hij me. En is daar iets aan te verhelpen? In deze blog een poging om daar iets zinnigs over te zeggen.

‘Drie manieren om me weten te redden’ … autisme en coping

Fragment uit het lezenswaardige (Engelstalige) boekje van C.G. Meloy & Zachary Pullen in Life & Spectrum uit 2013 met een aantal strategieën rond leven met autisme, waarvan de drie algemene (basis) strategieën in dit fragment worden uiteengezet.

De man met autisme die vertelt … autisme en vertellen

Over een jongen met autisme die aan een arts vertelt wat er gebeurd is ’s morgens vooraleer hij bij hem kwam. Vrij verteld en vertaald naar een fragment uit The Man Who van regisseur Peter Brook en Marie-Hélène Estienne (Bloomsbury, 2002)

Onuitsprekelijk vermoeiend maar hoopvol …

Over de aflevering van Winteruur, een programma van/met Wim Helsen, met Jean Paul van Bendegem, hoogleraar logica en wetenschapsfilosofie, uitgezonden op 13 december 2017, rond Prediker 1:8-9.

Een levensverhaal in beelden …

Sinds januari 2010 hou ik een expositie van foto’s, filmpjes, quotes en eigen en vertaalde teksten op de microblogsite Tumblr (tistje.tumblr.com). Soms maar lang niet altijd is er een directe link met autisme. Het is voor mij eerder een doorlopend (levens)verhaal in beelden, woorden en getallen.

Wat stimmen voor mij betekent … autisme en stimmen

Herhaling heeft een negatieve bijklank maar het kan ook nuttig zijn (in het leren) of rust en houvast bieden. Hetzij bij stimming, routines of gewoontes. In dit artikel geef ik een inkijk in wat stimming voor mij betekent. Verschenen in VVA Magazine (driemaandelijks tijdschrift van de Vlaamse Vereniging Autisme), Jaargang 17 n°1, Winter 2018, (waarin ook anderen, vanuit hun eigen unieke invalshoek, over dit thema schrijven).

‘Een vertrouwenspersoon, wat is dat?’ …. autisme en ondersteuning

 ‘Onlangs las ik met veel interesse uw artikel rond autisme en vertrouwen’, schrijft Barbara (44), lezeres van deze blog. “Ik was op zoek naar wat een vertrouwenspersoon kan betekenen voor mensen met autisme. Als beroepskracht kom ik veel in contact met ombudsdiensten, partners, ouders, familie, vrienden en persoonlijk assistenten die iemand met autisme bijstaan. Ik vroeg me af hoe u een vertrouwenspersoon zou omschrijven, en of een van die mensen die ik noemde daarvoor in aanmerking zouden kunnen komen. Misschien is dat een idee om eens op uw fascinerende blog te schrijven?”

De kracht van ongewoon … autisme en werk

Bespreking van het artikel De kracht van ongewoon : autisme is geen beperking maar een aanbeveling van Jop van Kenpen, verschenen in Het Parool van 9 januari 2018 over een Amsterdams bedrijf dat niet alleen een meerderheid van werknemers met autisme heeft maar ook een aangepaste omgeving en een kantoorhond.

Van focus op leerpunten naar bewustzijn van kwaliteiten … autisme en welbevinden

Als mens met autisme je eigen kwaliteiten, talenten en eigenschappen verwoorden is niet eenvoudig. Het is me lang niet gelukt, maar in deze tekst beschrijf ik de evolutie van leerpunten-maniac naar bewustwording van wat ik goed kan, zonder te onbescheiden te worden.

30 Dagen zonder Klagen?? … autisme en geluk

Een blog naar aanleiding van de campagne ’30 dagen zonder klagen’, en vanuit de vaststelling dat ik in elke situatie waarin mijn ‘geluk’ ‘getest’ wordt, op een bedroevend resultaat uitkom.

Wintertij … autisme op het strand 18 januari 2018

In zijn rubriek ‘Wintertij’ in het televisieprogramma Iedereen Beroemd brengt Joris Hessels verhalen van mensen die zijn strandcabine op het winterse strand van Koksijde. In aflevering twee kwamen twee Nederlandse mannen met autisme langs. In deze blog ga ik dieper in op hun verhaal en de rubriek zelf.

Vijf vragen aan … Miriam Perrone (auteur, coach bij Assodem)

In de reeks ‘Vijf vragen aan … ‘ deze keer vijf vragen aan Miriam Perrone, auteur van het boek ‘Autisme Glasshelder uitgelegd’, autismecoach bij Assodem en ervaringsdeskundige. Over het leukste aan haar werk, wat zij iemand met autisme zou aanraden om het leven aangenamer te maken, wat je als persoon met autisme die net een diagnose ontvangen heeft kan doen, welke thema’s volgens haar nog onderbelicht zijn in boeken over autisme en hoe zij de toekomst ziet.

‘Hoe maakt u het?’ … over werk

Als iemand me vraagt hoe ik het maak, weet ik niet goed wat te antwoorden. Daarom schreef ik er maar een tekstje over. Waar ik deze blog mee maakte. Uiteindelijk bleek het vooral over werk te gaan. Hoe ik het maak heeft voor mij vooral over werk en mijn werkproces te maken. Met aansluitend wat, wanneer, waar en waarom.

‘Hoe kom ik los van een autist?’ … autisme en relaties

 ‘Het zit zo …’, schrijft Kayla me, naar eigen zeggen al jaren enthousiast lezeres van deze blog, ‘… ik heb een tijd geleden een relatie gehad met een man met autisme. Die is jammer genoeg op de klippen gelopen. Ik verwijt hem alvast niets, maar zit nu met een probleem: ik kom niet los van hem. Op een of andere manier blijft het, blijft hij in mijn hoofd spoken. Af en toe komen we elkaar, helemaal toevallig, tegen in het dagelijks leven en komt er schuldgevoel bovendrijven. Dat ik niet genoeg moeite zou gedaan hebben en dat het toch iets had kunnen worden. Kan jij  mij tips geven om hem achter me te laten?’

‘Sociaal losser worden door ‘bottom-up’ denken’ … autisme en groei

Temple Grandin, Amerikaanse zoöloog en vrouw met autisme, in Calling All minds: How to think and create like an inventor (Penguin, 2018) over hoe zij volgens zichzelf sociaal losser is geworden.

‘Mensen met autisme of ADHD houden niet van rommel’ … autisme en overzicht

Opruimcoach  Gwendoline van Balberghe van NetjesOpOrde in Gazet van Antwerpen van vrijdag 1 juni 2018 over het opruimgedrag van mensen met autisme, en waarom mensen met autisme niet van rommel houden, met aansluitend een poll over deze uitspraak.

Mijn ervaringen met Kobo Plus … autisme en lezen

10 juni 2018

Sinds enkele weken kan ik gebruik maken van Kobo Plus. Ik kreeg van een goede kennis een abonnement van drie maanden cadeau. Wat Kobo Plus precies is, en welke ervaringen ik heb met deze dienst kan je lezen in deze blog.

‘Hulpverleners zouden mensen moeten zijn die zich autistisch denken hebben eigen gemaakt’ … autisme en hulpverlening

13 juni 2018

Vrouw met autisme in Speaking for Ourselves: Conversations on Life, Music and Autism van Michael B. Bakan (Oxford University Press, 2018) over haar idee over de voeling of het bewustzijn voor autistisch (mee)denken die bij hulpverleners zou moeten aanwezig zijn.

Wat bewonder je het meest aan mensen met autisme? … autisme en mogelijkheden

14 juni 2018

In een onderzoek op een aantal (besloten en open) fora van en voor mensen met (een sterk vermoeden van) autisme kwam naar voor dat mensen met autisme zich nogal eens ergeren aan bepaalde kenmerken van andere mensen met autisme. Veel interessanter vind ik echter de vraag wat iemand (met of zonder autisme) bewondert aan mensen met autisme. Daarom lijstte ik in onderstaande poll enkele mogelijke sterktes op, inclusief de mogelijkheid om er zelf bij te vermelden. Aan u de eer om een of meerdere voorkeuren aan te klikken.

‘Mijn vijf-minuten-kind’ … autisme en grootouders

15 juni 2018

De ‘opa-stem’ over kleindochter Eva die hij zijn ‘vijf-minuten-kind’ noemt, uit ‘Het Rain Man-cliché’ van Peter Boer, uitgegeven bij Gibbon Uitgeefagentschap in 2012

Van blitse sportwagen tot gebroken spaarvarken … handicap en inkomen

16 juni 2018

Blitse sportwagens, fraai versierde SUV’s, stijlvolle limousines of cabriolets van een duur merk, met voor – of achterop een blauwe sticker met een zwarte rolstoel … ze zijn al een tijdje niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Daartegenover staat het beeld dat in de (downloadbare) cahier #inkomen #inclusie van GRIP vzw wordt geschetst, aan het andere eind van het inkomensspectrum, zes verhalen met een daarvan een vrouw met autisme. In deze blog een samenvatting, leeservaringen en bedenkingen.

In de hoop ooit weer vrij adem te halen … autisme en vergeving

18 juni 2018

Ik lijd aan overschatting. Het is misschien niet zo ‘bon ton’ om het te zeggen, maar het is zo.  Waar mensen mij het meest in overschatten is mijn vergevingsgezindheid. Hoe dat zit, en hoe ik met ‘vergeven’ om ga, in een poging vrij te ademen probeer ik in deze korte tekst uiteen te zetten.

Spannend, dat is het al … autisme en wachten

20 juni 2018

Ik was te vroeg bij de dermatoloog, en dus ging ik in het nabijgelegen park op een bankje bij de vijver zitten schrijven. Wat daar gebeurde kan u in deze blog lezen.

1000 vragen aan jezelf #68

23 juni 2018

Nummer 68 in de reeks 1000 vragen aan jezelf met vragen als: Zal je ooit in Afrika wonen? Wat zou je laatste vraag kunnen zijn? Op welk moment in je leven sluipt volgens jou het einde binnen? Waarom is het geen vijf dagen weekend en twee dagen school volgens jou? Waarom vind je iets niet wanneer je zoekt maar komt het tevoorschijn als je het niet nodig hebt? Hoe komt het dat geen mens hetzelfde is? Hoe zal je eruit zien als je oud bent? Tot wanneer zal de reden volgens jou ons leven domineren? Wanneer eindigt volgens jou de eeuwige drang om jong te blijven? en Welke toekomst is er voor de liefde?

Laat die lat los … over latten en loslaten

29 juni 2018

Laat die lat los, stond er bibberig gekalkt op de wagon van de Intercity naar huis.  Maar wat betekent het? Wat is die lat en wie moet ze loslaten? En wat betekent loslaten? Een korte blog over latten en loslaten.

Naar een nood aan beslotenheid … autisme en auditieve overprikkeling

30 juni 2018

Beschrijving van een reeks factoren die bij mij kunnen bijdragen tot auditieve overprikkeling (van geluid) en wat die voor gevolgen heeft, en wat ik er meestal aan doe.

Etiketjes – Ann Ceurvels

1 juli 2018

Een leesverslag van het boek ‘Etiketjes’ van Ann Ceurvels, uitgegeven bij Houtekiet (2018)

‘Hoe weet je hoe zwaar/licht je autisme is?’ … autisme en diagnose

4 juli 2018

‘Volgens de ene heb ik licht, volgens de andere zwaar autisme, en dat lijkt met de waan van het moment heen en weer te swingen’, schrijft Quinten (33) me in een mail. ‘Het interesseert me niet zozeer op basis waar ze dit halen, maar wel hoe ik zelf kan te weten komen hoe zwaar of hoe licht mijn autisme nu eigenlijk is? Hoe ‘ernstig’ is het met mij gesteld? Waar zit of hang ik ergens op dat spectrum waarover ze het hebben? Kan jij me enkele tips geven?’ In deze blog probeer ik lezer Quinten een zo goed mogelijk antwoord te geven.

Naar de bron van onze mosterd … impressie aan de waterlijn

7 juli 2018

Als de tocht niet meer voert naar de plaats waar alles goed komt, wat houdt haar gaande? Wat maakt dat we onderweg blijven naar de bron van onze mosterd? Als het warm is, en mijn liefste en ik weer worden bevangen door zomerse gewoontes als pootje baden en ijsjes likken, duiken die vragen wel eens op uit mijn grijs-paarse hersenbrij. In deze blog ga ik verder in op deze  vraag.

Is er een overlap tussen autisme en narcisme? …. autisme en narcisme

12 juli 2018

Het geheim van een succesvolle autismeblog, schreef een blogger ooit, ietwat cynisch, is het te hebben over de overlap tussen autisme, asperger en een narcistische persoonlijkheid (NPS). Naar die overlap, het grensgebied of het samen bestaan van beiden lijkt er, als ik de vragen in mijn mailbox bekijk, behoorlijk wat interesse. In deze blog zet ik enkele gedachten rond deze vragen op een rij, maar heb ik het antwoord niet gevonden.

‘Zoen me tot ik zwicht’ … autisme en pulpromantiek

13 juli 2018

Dat er mensen met autisme zijn die boeken kunnen schrijven, zowel verhalend als informatief, staat buiten kijf. Het merendeel van die auteurs houdt dat voor zich, of voor een beperkte, intieme kring. Zij die er wel mee naar buiten komen, schrijven vooral autobiografische of zelf-boeken, gedichten of technische uitgaven. Psychologische thrillers of romantische tragedies zijn eerder zelden van de hand van iemand met autisme. In deze blog ga ik dieper in op een auteur met autisme die haar autisme als marketingelement inbrengt en pulpromantiek verkoopt met autisme in de plot.

Silke, een ‘heel gewone’ alleenstaande moeder met autisme … autisme en ouderschap

20 juli 2018

Silke is een vrouw met autisme. Een heel gewone, hoor, beklemtoont ze. In niets gelijk ik op figuren als Rain Man of Snow Cake, lacht ze. Je moet haar dus niet vragen in een oogopslag de inhoud van de suikerpot te berekenen of sneeuw te eten. Ze heeft evenmin superkrachten of piekvaardigheden. Silke is daarentegen een ‘gewone. 45-jarige alleenstaande deeltijds werkende vrouw met een peuter van drie. Niets ongewoon aan mijn leventje, vindt ze.  Toch is het leven van Silke niet zo ‘gewoon’ als je zou denken. In deze blog maak ik een vrije vertaling van het mooie artikel over het leven van deze vrouw in het Duitse magazine Brigitte van deze maand.

Zomers leven in zeven gewoontes … autisme en zomer

21 juli 2018

De zomerperiode is traditioneel een moeilijke periode voor mij.  De zeven gewoontes die ik in deze blog heb vermeld, en die uiteraard strikt persoonlijk zijn, helpen mij van deze periode een relatief zalige tijd te maken. Wees erdoor geïnspireerd of gedegouteerd, maar probeer er toch ook een goeie zomer van te maken.

1000 vragen aan jezelf #69

25 juli 2018

Nummer 69 in de reeks 1000 vragen aan jezelf met vragen als: Zou je op vakantie kunnen gaan naar een land waarin je de taal niet verstaat? Welk strand kies je: een kiezelstrand, een zandstrand of helemaal geen strand? Wat deed je graag met je ouders op vakantie? Stel je wordt geadopteerd door iemand uit een ander land, welk land heeft dan je voorkeur? Je moet kiezen: luieren of actief op reis? Stel, drie maanden lang komen er toeristen langs je deur die een foto willen maken omdat je zo typisch bent voor je streek, zou je dat toestaan? Waar krijg je het snelst heimwee naar? In hoeverre doet lokale armoede je iets? Wanneer zou je je vakantie afbreken? Naar welk land zou je nooit op reis gaan?

Omgaan met hitte … autisme en hittegolf

27 juli 2018

Alles komt terug, ook de hitte, al komt ze nu wel heel sterk. Iedereen reageert er anders op, maar nogal wat mensen met autisme krijgen het moeilijk. In deze blog probeer ik een overzicht te maken van de verschillende reacties, en hoe ik er zelf mee probeer om te gaan.

Zonnige groetjes van Tistje … autisme en ansichtkaart schrijven

28 juli 2018

Een vakantiekaartje of ansichtkaart sturen, het lijkt enigszins kneuterig geworden, maar ik doe het toch nog vaak. Maar hoe begin je aan zoiets en hoe hou je het kort genoeg, scheidt je hoofd – van bijzaken op zo’n kaartje? In deze blog een samenvatting van mijn ervaringen met ansichtkaartjes schrijven.

1000 vragen aan jezelf #70

29 juli 2018

Nummer 70 in de reeks 1000 vragen aan jezelf met vragen als: Hebt u ooit iets in het buitenland gedaan dat u nooit thuis zou doen? Denkt u wel eens terug aan een vakantielief? Zou u op de vlucht slaan als het oorlog wordt? Overweegt u in de zomer wel eens om uw leven helemaal om te gooien? Wat is de belangrijkste les die het leven u tot nu toe heeft geleerd? Waar bent u op dit moment dankbaar voor? Wat ziet u als u naar de toekomst kijkt? Zou je liever je telefoon of je sleutels nooit meer uit het oog verliezen? Vindt u seks overschat? Wat zou uw superpower zijn – als vleesgeworden stripheld?

‘Communiceer eens anders dan op jouw manier’ … autisme en beeldvorming

30 juli 2018

Actrice en theatermaakster (en moeder van een zoon met autisme)  Romana Vrede in het Nederlandse programma Zomergasten (VPRO) van 29 juli 2018 over waarom de film Rain Man haar boos maakt en de documentaire Life Animated haar bevalt.

Elk moment is goed om te beginnen … autisme en uitstelgedrag

31 juli 2018

Ergens mee beginnen, het wil vaak maar niet lukken, en uitstelgedrag is vermoedelijk niemand echt vreemd.  Waar ligt het aan, vraag ik me in dit artikel af, en wat kan je eraan doen ? Geen wondertrucjes maar vooral bedenkingen in dit artikel.

Net niet gelijk verdeeld … autisme en verdelen

1 augustus 2018

Gelijk verdelen, of gelijk delen, ik ben er niet echt goed in, en was dat ook niet als kind. Hoe verdeel je iets in gelijke stukken? Ik vond en vind het erg moeilijk. In deze blog ga ik kort op mijn ervaringen hierover in.

Laat het weten als je goed bent in iets … autisme en werk

2 augustus 2018

Luke Jackson, volwassen man met autisme, in ‘Autism Works: a Guide to Succesful Employment across the Entire Spectrum’ van Adam Feinstein (Routledge, 2018) over werk zoeken als persoon met autisme, langs vaak ongewone wegen.

De structuur van asfalt – Hans Leduc

3 augustus 2018

Leesverslag van De structuur van asfalt van Hans Leduc (Uitgeverij De Brouwerij, 2018), een aangrijpend autobiografisch verhaal over Hans, een introverte man die zich elke dag na zijn werk als succesvol projectmanager van een bank terugtrekt in de veiligheid en de schijnbare idylle van zijn gezinsleven met zijn vrouw Sarah en zijn zoon Jasper.

Gaat het allemaal prima of droom je van elders? …. autisme en toekomst

4 augustus 2018

Heb jij voor ogen waar je wil staan over een jaar? Over vijf of tien jaar? Of gaat het allemaal prima zoals het nu is? Af en toe krijg ik dit soort vragen van lezers en mensen die ik nu en dan eens, regelmatig of terloops, ontmoet. In deze blog probeer ik te omschrijven wat ik daarop antwoord en wat dromen voor mij betekenen.

Kunnen robots goed gezelschap zijn? … autisme en gezelschap

5 augustus 2018

Kunnen robots goed gezelschap zijn? Het is een van de zogenaamd ‘grote vragen’ die aan bod komen op de website van de televisiezender CANVAS. Met deze blog probeer ik mijn persoonlijk antwoord in woorden om te zetten.

1000 vragen aan jezelf #71

6 augustus 2018

Nummer 71 in de reeks 1000 vragen aan jezelf met vragen als hoe belangrijk zijn eerste indrukken voor jou? welke drie locaties zouden het belangrijkst zijn mocht je leven verfilmd worden? Welke criteria heb je om contacten toe te laten in je sociale media? Wat kan je vandaag nog veranderen? Hoe intelligent ben je? Welk antwoord heeft je het meest verrast in je leven tot nu toe? In wie heb je een blind vertrouwen? Wat had je nooit gedacht van jezelf dat je zou kunnen? Wat voelt als een warm bad? Wanneer heb je voor het laatst een dag aan het strand doorgebracht?

‘Vooruitgang beschaving gedijt bij eigenaardigheid’ … autisme en beeldvorming

7 augustus 2018

Een citaat van Judith Newman in Voor Siri: een jaar uit het leven van een autistische jongen (Overamstel uitgevers, 2017) over waarom ze dol is op verhalen over briljante figuren uit het verleden waarvan vermoed wordt dat ze autisme hadden.

Die (zelf)diagnoses, moeten we dat gewoon laten? … autisme en diagnostiek

9 augustus 2018

‘Dat zelf diagnosticeren, zullen we dat gewoon laten?’ Martha, een vrouw met ADHD, van Martha in Wonderland, vraagt het zich af in haar meest recente blog. De aanleiding is dat ze merkt dat mensen aanvankelijk niet verbaasd zijn als ze over haar ADHD spreekt, maar dan vragen of ze ook ‘echt’ gediagnosticeerd is. In deze blog geef ik mijn mening weer over deze stelling.

Op weg naar een ‘gezond leven’ .. autisme en voeding

15 augustus 2018

Meer bewegen, minder eten en beter slapen, het is de rode lijn door allerhande raad om gezond(er) te leven die ik, al zolang ik me herinner, krijg van allerlei soorten artsen tot aanhangers van een gezonde geest in een gezond lichaam. In deze blog vertel ik hoe toch probeer gezond(er) te leven, te bewegen, te eten en te slapen.

Geen zomer rond rommelmarkt … autisme en zintuiglijke prikkels

25 augustus 2018

Kan een rommel –, avond – of jaarmarkt dan zo worden ingericht dat het wel genietbaar zou zijn voor wie wat gevoeliger is voor prikkels en (sociale) aanrakingen?  Mogelijks wel, schrijf ik in dit artikel over dit soort evenementen, hoe ik het beleef en wat ik gezellig en minder gezellig aan vind.

1000 vragen aan jezelf #72

26 augustus 2018

Nummer 72 in de reeks 1000 vragen aan jezelf met vragen als welke beslissing ik liever nooit zal moeten maken, wanneer ik voor het laatst een dag heb verkwist, wat ik vandaag het liefst niet gedaan had, welk boek ik de voorbije dagen aan het lezen ben, hoeveel tijd ik op een gewone dag buitenshuis besteed, hoeveel ‘me time’ ik belangrijk vind in mijn dag, hoe proper het in mijn woning is op een schaal van 1 tot 10, wat ik het merendeel van de dag met mij meedraag behalve mijn kledij, en aan welk geluid ik het meest hekel heb.

Autisme is levenslang anders zijn … autisme en leven

27 augustus 2018

Cis Schiltmans (Vlaamse Vereniging Autisme) in ‘Verhoogde participatiekansen creëren voor personen met autisme’ (Vlaams Parlement, 9 mei 2017) over autisme, autistisch denkstijl, hoeveel autisme voorkomt en wie daarvan een diagnose heeft.

‘Diagnose als aanzet tot zelfzorg en ontplooiing’ … autisme en diagnose

28 augustus 2018

Hans-Jürgen Boxberger in Kleine Brötchen backen? Als Asperger-Autist in den Tücken des Berufslebens (Loeper Karlsruhe, 2018) – eigen vertaling uit het Duits over het belang van een diagnose autisme voor zelfzorg en (zelf)ontplooiing bij hoog-compenserende volwassenen met autisme.

‘Grauwe huid en geprononceerde wallen’ … autisme en moeders

29 augustus 2018

Een citaat van Judith Newman in ‘Voor Siri: een jaar uit het leven van een autistische jongen’ (Overamstel uitgevers, 2017) over haar beeld van moeders met een kind met autisme.

‘Hoeveel tijd besteedt een autist gemiddeld aan een relatie?’ … autisme en relaties

30 augustus 2018

Beatrice, vrouw van een man met een sterk vermoeden van autisme, wil graag weten of ik een idee heb hoeveel tijd iemand met autisme gemiddeld aan een (partner)relatie besteed, bijvoorbeeld aan romantiek. In deze blog probeer ik daar een genuanceerd antwoord op te geven vanuit eigen ervaringen.

“Er wordt teveel verwacht van ons” … autisme en beeldvorming

31 augustus 2018

Hanne Mareels, vrouw met autisme, over de verwachtingen van autisme en hoe zij ermee leert omgaan naarmate ze ouder wordt, in Het Laatste Nieuws van 24 juli 2018

‘Mensen met autisme zien de realiteit vaak heel anders’ … autisme en waarneming

1 september 2018

Fotograaf Ivo Ketelaar (58) over hoe mensen met autisme vaak de realiteit heel anders ervaren. Hij laat met zijn expositie ‘Hoe Kijkt autisme’ zien hoe mensen met autisme de dagelijkse werkelijkheid ervaren. Uit het Eindhovens Dagblad, 29 augustus 2018

‘Van gaatjes vullen komt autisme’ … autisme en beeldvorming

2 september 2018

Arnon Grunberg in ‘Een korte verhandeling over wanen, opinies en politiek’ in VPRO Gids, 29 augustus 2018 over een van de wanen die mensen doet denken dat ze bij de tandarts wel eens autisme zouden kunnen oplopen. Met een knipoog naar mensen die vaccinaties verdenken.

‘Autisme een voordeel in de financiële sector’ … autisme en empathie

3 september 2018

Peter de Waard in zijn column in De Volkskrant van 28 augustus 2018 waarom mensen met autisme mogelijks een voordeel zouden kunnen hebben in de financiële sector met hun autisme.

‘Gezocht: werkvolk met autisme voor vervelend werk’ … autisme en werk

7 september 2018

Een reflectie en vrije vertaling van een recent artikel (5 september 2018) in de Amerikaanse krant the Wall Street Journal over een familiebedrijf rond routinematig werk opgericht voor een jongere broer met autisme, om hem een ‘zinvol leven’ te bezorgen.

Als het A-woord valt  … autisme en omgeving

9 september 2018

Als het A-woord valt, reageren mensen behoorlijk vreemd, en vragen me ‘in één zin’ uit te leggen ‘wat dat autisme dat in de media  blijft terugkomen nu precies inhoudt’. Hoe ik met die vraag, met die reacties omga probeer ik in deze blog in 351 woorden uiteen te zetten.

‘Een extreem gevoelig brein in overlevingsmodus’ … autisme en zelfbeeld

10 september 2018

Inge Lemke in ‘Autisme is een isme: Essays over autisme’ (Gompel & Svacina, 2018) over het autistische brein als een extreem gevoelig brein in een permanente overlevingsmodus.

‘Autistisch gelukkig: positief leven met autisme’

11 september 2018

Bespreking van mijn eerste boek ‘Autistisch gelukkig: positief leven met autisme’ (ISBN 978-9085750703), uitgegeven bij Garant, september 2018. Bevat een mindmap die overzichtelijk de inhoud van het boek probeert weer te geven.

Het weekend dat onze kat er bijna niet meer was … autisme en plotse veranderingen

12 september 2018

Onze kat werd dit weekend met spoed opgenomen in de plaatselijke dierenkliniek. Ze kon op een uur tijd niet meer lopen en was blind geworden. In deze blog vertel ik het relaas van drie lange dagen.

In de war van ‘gewone dingen’ … autisme en prikkelverwerking

13 september 2018

Sander Verheijen in ‘Ik kan er nét niet bij: een vader en zijn bijzondere tweeling’ (Harper Collins, 2017) over een filmpje dat hij zag tijdens de autismeweek

‘Hoger opioïdengehalte maakt autisten eenzamer’ … autisme en eenzaamheid

14 september 2018

Johanna Spaey in ‘Kleine encyclopedie van de eenzaamheid’ (De Geus, 2018) over waarom een inherent hoger gehalte aan opoïden bij mensen met autisme allerlei effecten heeft, onder andere op pijnervaringen maar ook huilen en eenzaamheid.

‘Vervuld met hoop’ … autisme en informatie

15 september 2018

Kris Vallay, Australische moeder van vier zonen met autisme, in haar boek The Gift (Archway, 2018) hoe zij kwam tot een diagnose van haar zoon Ben, en hoe ze informatie zocht over (leven met) autisme.

1000 vragen aan jezelf #73

16 september 2018

Nummer 73 in de reeks 1000 vragen aan jezelf met vragen als waar trek je voor jezelf de grens, welke ervaringen heb je met online shopping, bij welke arts ben je het laatst op consultatie geweest, in welke zin ben je de laatste tijd een goed luisteraar geweest, wat zijn voor jou de kleine genoegens in het leven, ben je in het leven verbeterd of eerder achteruit gegaan, verkies je een extra teen of heb je liever een vinger tekort, doe je liever alles op dezelfde manier of varieer je vaak, wat zijn de vijf meest positieve ervaringen in je leven en wie is de moeilijkste persoon die je ooit hebt ontmoet.

‘Wat zeg je als iemand je uitleg over je autisme niet gelooft?’ … autisme en diagnose

25 september 2018

‘Wat zeg je als iemand je uitleg over je autisme niet gelooft?’ … het is een vraag die Kaat, vrouw met autisme, me stelt. Ze is op zoek naar een manier om niet steeds met stomheid geslagen te worden door bepaalde argumenten. In deze blog ga ik in op deze vraag en probeer een aantal suggesties aan te reiken op basis van mijn eigen ervaringen.

De cactus, de mijnheer, de moeder, het kind en de trein …

27 september 2018

Observaties tijdens een treinrit met een cactus, een mijnheer die hoogstwaarschijnlijk uit Nederland komt, een moeder en een bezorgd kind, een conducteur die iets onverwacht omroept en natuurlijk de trein die ons meeneemt naar onverwachte avonturen.

‘Je weet wel: druk, druk, druk’ … autisme en sociale omgang

29 september 2018

Wendy Schuchmann, vrouw met autisme over het vraagstuk van de onoprechte getoonde belangstelling in sociale omgang, in haar boek ‘Vreemde vogel: mijn leven met Asperger’ (Smashwords, 2014)

1000 vragen aan jezelf #74

30 september 2018

Nummer 74 in de reeks 1000 vragen aan jezelf met vragen als Waar wil je leven in de toekomst? Wat zou er gebeuren mocht je niets meer doen? Waar blijf je het liefst plakken? Wat zou je kunnen doen om een klein begin te maken in de richting waar je heen wil? Welk beroep zou je graag eens voor een week willen proberen? Wat is jouw meest dierbare plekje? Als je alle tijd van de wereld had, wat zou je dan zeker willen doen? Stel, je kijkt over 20 terug op deze blog, wat zou je dan zien? Van welke gebeurtenis zou je graag getuige zijn? Wat is volgens jou de meest zinloze vraag?

‘Hoe bepaal jij je stemkeuze?’ … autisme en verkiezingen

7 oktober 2018

Gudrun, lezeres van mijn blog, mailt me met de vraag hoe ik tegenover de verkiezingen sta, en hoe ik mijn stemkeuze bepaal. ‘Als moeder van een zoon met autisme weet ik dat kiezen op zich al moeilijk is, maar hoe doe je dat in het stemhokje? Wat zou je iemand met autisme aanraden om te komen tot een goede stemkeuze? Helpt er iemand om je keuze te bepalen? Hoe ga je om met eventuele angst op de dag zelf?’ In dit stuk probeer ik daar genuanceerd en vanuit eigen ervaringen op in te gaan.

Brussel Noord, half elf ‘s avonds … geven en nemen

10 oktober 2018

Het is half elf op een verlaten station in Brussel en je wordt aangeklampt door een man met twee kleine kinderen die om geld vraagt.  In deze blog beschrijf ik hoe ik daarmee omga.

Op mijn manier: (over) leven met autisme

12 oktober 2018

Leesverslag/recensie van het boek ‘Op mijn manier: (over)leven met autisme’ van Dominique Dumortier

VK#18 … autisme en verkiezingen

14 oktober 2018

Een verslagje van de tocht naar de stembus voor de verkiezingen van de gemeenteraad en provincieraad  met enkele bedenkingen rond kiezen en accepteren van keuzes

‘Liefst live en als dat niet lukt, per telefoon’ … autisme en communicatie

16 oktober 2018

Ellen van Gelder, vrouw met autisme in ‘Ik ben niet vreemd: ik heb autisme’ (Uitgeverij Village, 2014), waarom zij het liefste ‘live’ (oog in oog) en als dat niet kan het liefst telefonisch communiceert.

Een volwassen kijk op autisme  … autisme en onderzoek

20 oktober 2018

Verslag van het derde symposium rond ‘een volwassen kijk op autisme’, met bijdragen rond ouder worden met autisme, diagnostiek in functie van bestaanskwaliteit en autisme als tekst, op 4 oktober 2018 georganiseerd door the Autism Ethics Network.

‘Heb ik het complete plaatje?’ … autisme en communicatie

21 oktober 2018

Jasper Wagteveld man met autisme, in Autismespectrum interdisciplinair basisboek / H. Geurts, B. Sizoo en I. Noens (Bohn Stafleu van Loghum, 2018) over metacommunicatie en het vinden van het volledige plaatje.

1000 vragen aan jezelf #75

31 oktober 2018

Nummer 75 in de reeks 1000 vragen aan jezelf met vragen als ‘Als een dag in iemands schoenen zou staan, wie zou dat dan zijn’, ‘Hoe zag je slaapkamer eruit als kind’, ‘Wat is het eerste waar je op let als mensen voor het eerst ontmoet’, ‘waar ben je het meest dankbaar voor’, ‘welke keuze hoop je nooit te moeten maken’, ‘wat is de voornaamste reden dat je op een vraag niet reageert’, …

Uit een vol hoofd … autisme en schrijven

1 november 2018

Om te schrijven heb je handen nodig, een hoofd en een hart.  Die lieten het de laatste tijd wat afweten. Dat is nu verbeterd, en vergde wat rust. Hoe dat kwam en hoe ik de rust vond (of iets dat rust benaderde) beschrijf ik in deze tekst.

33 gedachten over (samen)leven met autisme … autisme en beeldvorming

4 november 2018

Naar aanleiding van 40 jaar Nederlandse Vereniging Autisme heeft de NVA een portrettenreeks besteld bij fotograaf Bianca Toeps. van mensen die in de Nederlandse autismegemeenschap een steentje hebben bijgedragen. Uit de bijhorende tekst heb ik  hiernavolgende drieëndertig ideeën over autisme in heden en toekomst gedistilleerd.

Waarom autisme niet zo heel gewoon is … autisme en (on)begrip

11 november 2018

Een reflectie op de uitspraak van televisiepersoonlijkheid Filemon Wesselink die in het tijdschrift Psychologie Magazine stelt dat autisme heel gewoon is, en aan de andere kant een uitspraak naar aanleiding van het congres van de Nederlandse Vereniging Autisme dat autisme een serieuze handicap is.

Mezelf (net) niet voorbij gerend … autisme en beweging

14 november 2018

Gadgets en mind – en bodytalk houden mensen vaak in de waan dat ze door al die tips gezonder kunnen worden.  Ik gebruik ze ook af en toe maar ik denk dat het effect dat ik ervaar aan iets heel anders is toe te schrijven. En dat de motivatie ligt volgens mij niet zozeer in gezonder willen worden, maar is iets heel anders. Wat dat is, probeer ik in deze tekst te verwoorden.

1000 vragen aan jezelf #76

18 november 2018

Nummer 76 in de reeks 1000 vragen aan jezelf met vragen als hoe kan je het best omgaan met teleurstellende mensen, heb je ooit een religieuze ervaring gehad, ben je eigenaar van je schaduw, wat denk je soms te verstaan dat je echt niet verstaat, wat vindt u erotisch, waarom zijn mensen volgens jou aardig tegen elkaar, hoe belangrijk is winnen voor jou, kan iemand van zichzelf houden en in welke mate remt je uitstelgedrag je wildste dromen.

De gender-kwestie  … autisme en genderbeleving

30 november 2018

Af en toe vul ik eens een online bevraging of enquête in, en dan komt, naast leeftijd en maatschappelijke groep, ook de vraag of ik man, vrouw of non-binair ben. Soms is er zelfs maar één keuze. Hoewel ik biologisch man ben (en daarmee kan leven), identificeer ik me geenszins met andere mannen en al zeker niet met de beeldvorming rond mannen. Hoe dat zit, daarover gaat deze blog.

‘Alles behalve identiek’ … autisme en diversiteit

Peter Vermeulen (Autisme Centraal) in ‘Zie wie ik ben: autisme in woord en beeld’ (Lannoo, 2012) over de diversiteit van uitingen en eigenheden van mensen met autisme, maar ook wat mensen met autisme gemeenschappelijk hebben.

Naar het schijnt … autisme en organisatie

Naar het schijnt ben ik hier een tijdje afwezig maar niet inactief geweest, en dat klopt. Ik ben namelijk druk geweest met organiseren en oplossingen vinden, iets waar ik niet bepaald in uitblink, maar wat zich soms opdringt.  Al ben ik de eerste om dat druk zijn te nuanceren. Hoe dat zit leest u in deze blog.

Zolang er hapjes zijn … autisme en feestdagen

Onlangs kreeg ik tijdens het bestuderen van de Boerinnenpaté in mijn huisslagerij heel onverwacht de vraag ‘Ben je klaar voor kerstavond?’. Het inspireerde me tot deze blog, een reflectie over een voor mij traditioneel moeilijke periode tussen kerst en nieuw.

Een ongewone (kerst)wens  … autisme en feest

Een (on)gewone (kerst) wens met een terugblik en impressie van gevoelens op dit moment.

10 autismeboeken die ik in 2018 heb gelezen … autisme en boeken

Het einde van het jaar is traditioneel hoogtijd voor de lijstjesmakers. Ik wil beginnen met 10 boeken over autisme die ik in 2018 heb gelezen en goed vond, met verwijzingen naar besprekingen op mijn blog als ik die heb geschreven.

Van 18 naar 19 … autisme en oudjaar

Een terugblik op 2018 en een vooruitblik op 2019, zowel in mijn leven als wat betreft mijn blog, wat ik opgepikt heb tijdens het voorbije jaar, dat alles probeer ik in deze blog samen te vatten. Niet in het minst eindig ik deze blog ook met een wens.