Het onderscheid tussen een ‘goede’ theorie over de oorzaken van autisme en een pseudowetenschappelijke theorie is dat een goede theorie geen zekerheden poneert, dat ze hypothesen of vermoedens formuleert, in plaats van zogenaamde waarheden, en zowel wetenschappelijke studies vóór als tegen deze hypothesen vermeldt.

Wees dus vooral op je hoede als beweringen over autisme als zekerheden en waarheden worden gepresenteerd. Een andere maatstaf is het medium waarmee de theorie verkondigd wordt. Wanneer de informatie over een bepaalde verklaring voor autisme uitsluitend op het internet te vinden is en niet ook in wetenschappelijke tijdschriften, moet de alarmbel voor pseudotheorieën gaan rinkelen.

Peter Vermeulen (Sterkmakers in Autisme en Autism in Context) en Steven Degrieck (Huis Helder) in ‘Mijn kind heeft autisme: gids voor ouders, leerkrachten en hulpverleners‘ (Lannoo, 2016)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>