'Is beredeneerd niet intelligenter dan op het gevoel?' … autisme en spontaniteit

Mensen in mijn omgeving die niet autistisch zijn, noemen mijn gedrag vaak robotachtig, maar volgens mij lijkt hun gedrag eerder net opvallend robotachtig. Hoe slecht ze zich ook voelen of hoe slecht hun dag ook is, ze herhalen op een of andere manier ‘Het gaat goed met mij. Hoe gaat het met jou?’. Dat lijkt me niet bepaald menselijk. Als mensen zeggen dat ik als een robot ben, of dat ik niet slim ben, is dat omdat mijn emoties vooral beredeneerd zijn, omdat ik niet weet hoe ik mij kan inleven. Voor de meeste mensen lijkt het of ze eerst moeten invoelen en pas dan, veel later, erover nadenken. Ik hou niet van het idee emoties belangrijker te vinden dan denken. Volgens mij moet je als verstandig mens eerst denken en dan voelen. Is beredeneerd reageren dan niet meer intelligent dan op het gevoel reageren?

Een citaat van een volwassene met autisme geciteerd door Dr. Marlo Payne Thurman (University of Northern Colorado, VS) uit haar eigen onderzoek gepubliceerd in het boek ‘Autism is the Future: the evolution of a different type of intelligence’ (Future Horizons, 2019)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *