In de vele reacties die ik krijg op wat er op mijn blog verschijnt, blijkt dat er nog veel onduidelijkheid bestaat, niet zozeer over wat ik schrijf, maar over het medium waarmee ik schrijf, namelijk een blog. Ik zet ze hierna even op een rijtje.

Dit is een blog. Geen website. Geen verlengde van mijn accounts van sociale media. Geen journalistiek medium zoals een krant of een magazine. Geen therapeutische website met mogelijkheid om een afspraak te maken voor individuele therapie. Evenmin een etalage van goederen of diensten die ik te koop aanbied.

Deze blog bestaat uit bijdragen die geschreven worden vanuit mijn persoonlijke beleving als Nederlandstalig Belgische volwassen man met een formele diagnose autisme(spectrumstoornis), in een vaste relatie, met een handicap en ervaring in het hoger onderwijs. Ik schrijf deze blog sinds 2008. Ik kan moeilijk schrijven over het standpunt van andere, bijvoorbeeld niet-autistische mensen. Deze blog pretendeert ook geenszins te staan voor de beleving van alle, sommige of zelfs enkele of andere autistische mensen.

Op deze blog komen soms besprekingen van vormingen, lezingen, workshops of producten/diensten van organisaties die te maken hebben met autisme. Ik krijg regelmatig vragen van bedrijven die graag willen dat ik een recensie schrijf over hun product of dienst. Als je dienst of organisatie of bedrijf bent die wel graag op mijn veelgelezen blog komt, mag je mij dat natuurlijk wel laten weten (sam@tistje.com). Ik sta open om met een constructief kritische blik jouw product of dienst uit te proberen en daar een bijdrage op mijn blog over te schrijven (eerst nadat jij het proef gelezen hebt uiteraard). Het heeft weinig zin om mij te mailen als het product of de dienst geen link heeft met het thema van deze blog, autisme en autismebeleving.

Deze blog is een thematische blog, namelijk over mijn (persoonlijke) autismebeleving, met excursies naar wat er over het thema autisme verschijnt. Ze kan afwijken van wat er in het algemeen gedacht wordt over autisme zoals terminologie, behandeling, onderzoek, belangrijke thema’s … en evolueert logischerwijs meer mee met mijn ontwikkeling dan die van wat er gedacht wordt over autisme.

Deze blog ziet autisme niet louter als iets individueel (medisch of moralistisch), maar ook niet alleen als een gevolg van maatschappelijke (sociale of culturele) structuren. Net zoals ik op deze blog zowel ‘autistisch’ als ‘heeft autisme’ gebruik, en ook woorden als ‘lijden’, ‘pijn’ en ‘last’ komen al eens voor.

Deze blog is geen graadmeter voor wie zijn/haar vermoeden van autisme of twijfels over het eigen autisme wil toetsen. Ik vind het leuk als je je herkent in mijn teksten of ander werk. Ik vind het jammer als dat niet zo is. Als je door het lezen van mijn blog zeker bent dat je geen autisme hebt, moet ik je teleurstellen. Het enige waar je dan zeker van kan zijn, is dat je je niet herkent in de schriftelijke weergave van mijn autismebeleving, meer niet.

Op deze blog verschijnen af en toe lijstjes van boeken, blogs, websites, films of andere werken rond autisme die ik graag heb gezien of gelezen. Dat is helemaal mijn persoonlijke mening. Het kan gebeuren dat jouw boek of blog of ander werk er niet bij staat. Dat komt niet omdat het slecht was of ik het niet gelezen heb, maar gewoon omdat ik het niet in mijn selectie heb opgenomen.

Op deze blog verschijnen af en toe ook leesverslagen. Ik lees relatief veel boeken, lang niet alleen over autisme. Als je graag hebt dat ik een leesverslag schrijf over jouw boek, als schrijver van een boek rond autisme, dan wil ik dat lezen als je het mij toestuurt. Ik laat je mijn adres weten via mail. Als ik het heb ontvangen, kan ik er drie dingen mee doen. Als ik het een goed boek vind, schrijf ik er een recensie of leesverslag over. Als ik het boek maar zo en zo vond, dan geef ik een citaat weer. Als ik het een minder goed of slecht boek vond, schrijf ik er niets over, en kan ik je eventueel een recensie mailen.Het kan natuurlijk ook zijn dat ik een boek gewoon ook koop en lees, en er een recensie over schrijf op mijn blog.

Op deze blog kan je reageren. Op 10 reacties op een artikel worden er gemiddeld 6 toegelaten. De andere vier zijn te lang, bevatten volgens mij te persoonlijke informatie over degene die reageert, of reageren veeleer op mij als blogger of persoon dan op het artikel. Daarnaast is er ook een filter van de blog zelf, die zorgt dat bepaalde email-adressen (met gekke namen of virusrijke mailservers) als spam gezien worden. Het kan dus dat ik je reactie nooit gezien heb, en dus ook niet heb kunnen goedkeuren.

Tot kan je via deze blog ook vragen stellen aan mij, via het blogformulier (‘contact met tistje’). Ik heb dat graag, en probeer zo goed als mogelijk (en zo vlug als kan) te antwoorden vanuit mijn eigen autismebeleving en kennis die ik heb verworven. Toch heb ik ook een eigen leven, heel veel andere bezigheden, en een partner waarmee ik veel tijd wil doorbrengen. Het kan dus zijn dat je vraag niet meteen beantwoord wordt. Ik kan je echter niet helpen met het maken van je paper over autisme, het invullen van een aanvraag voor een uitkering of met uitgebreid relationeel of psychologisch advies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>