Tistje in 2017

20 boeken van ervaringsdeskundigen autisme … autisme van dicht(er)bij

Een overzicht van 20 boeken van of met hoofdzakelijk ervaringsdeskundigen autisme, verschenen vanaf 2014, geselecteerd uit de Vlaamse en Nederlandse openbare bibliotheken, in het Nederlands en voor volwassenen geschreven. Met korte inhoud en links naar auteursinformatie, recensies en beeldfragmenten.

15 verhalende boeken rond autisme … autisme en fictie

Een overzicht van 15 verhalende (fictie) boeken rond het thema autisme verschenen tussen 2014 en 2017, met linken naar inhoud van het boek, recensies verschenen op blogs en in de media, interviews met de auteurs (Engels – of Nederlandstalig), gerangschikt op beschikbaarheid in de Vlaamse en Nederlandse openbare bibliotheken.

Leuke dingen die ik vandaag kon doen … in een mindmap

Vandaag geen tekst met veel woorden maar een tekening over de leuke dingen die ik vandaag kon doen (met dank aan al de mensen die dit mogelijk maakten).

De 30 informatieve boeken van deskundigen over autisme tussen 2014 en 2017

Een overzicht van de 30 informatieve boeken van deskundigen over autisme verschenen tussen 2014 en 2017, op basis van beschikbaarheid in openbare bibliotheken in Vlaanderen en Nederland, met verwijzing naar recensie of leesverslag, metadata en auteurspagina’s.

‘Onbouwvakkeriaans verlegen’ …

Een fragment uit Boek (256 blz) van Robert van Eijden (Nijgh & Van Ditmar, 2015) waarin zich een vechtscene tussen bouwvakkers afspeelt in een genadeloos grappige roman over het schemergebied tussen normaal en gek, het bijzondere van het gewone en het gewone van het bijzondere.

‘U, autist?’ … uit mijn leven

Elke vijfde van de maand beschrijf ik een anekdote uit mijn leven. Deze keer gaat het over een psychiatrisch consult dat ik had op mijn prospectie naar een nieuwe psychiater, waar ik tal van dokters ontmoette die niet altijd even verwacht reageerden en een sterk verschillend beeld hadden van autisme, zeker bij volwassenen.

Een leven rond boeken … preoccupaties en passies

Elke vierde van de maand schrijf ik over een preoccupatie of passie. Deze keer gaat het over mijn voorliefde voor boeken en wat ik ermee doe zoals verzamelen, classificeren, verzorgen en ontsluiten.

Een minuut stilte … memorabele momenten

In elk leven zijn er memorabele momenten, die zo’n indruk op je hebben gemaakt dat ze je bijblijven. Elke derde van de maand wil ik uit mijn leven zo’n memorabel moment beschrijven. Deze keer kies ik de ‘een minuut stilte’-momenten.

Landschip (1956 – 2017) … afscheid van een schipper

Een afscheidstekst naar aanleiding van het heen gaan van Landschip (1956-2017), geïnspireerd door de teksten en kunst van Landschip zelf en de teksten over Landschip geschreven, onder andere in Mental Illness in Popular Culture van Sharon Packer (Praeger, mei 2017) en het beeldportret dat beeldkunstenaar Warre Keuppens onlangs van hem maakte.

Gevierendeeld … een gevoel van verwarring

Elke tweede van de maand belicht ik een gevoel. Deze keer gaat het over het verwarrend gevoel dat ik in de loop van de dag ervaar in de omgang met anderen en wanneer ik op mezelf ben, overstelpt met emoties en verwachtingen over hoe daarmee om te gaan en wat daarmee te doen.

Meisjes! … de eerste keer

Elke eerste dag schrijf ik een stukje over beginnen, over de eerste keren in mijn leven. Deze keer schrijf ik over de eerste kennismaking met meisjes en vrouwen (anders dan de vrouwen in mijn familie uiteraard) en hoe dat verliep.

Onvoorstelbaar eindigen … autisme en eindes

Elk einde van de maand schrijf ik een stukje rond eindes, zoals van een gewoonte, een gebeurtenis, een levensperiode, en hoe ik dat beleefde, onder andere vanuit mijn autisme. Deze eerste keer hou ik het algemeen, over wat eindes voor mij betekenen, voornamelijk hun onvoorstelbaarheid.

18 kinder – en jeugdauteurs rond autisme uit de openbare bibliotheek … autisme en lezen

Voor de tweede keer heb ik een lijstje gemaakt van 18 kinder – en jeugdauteurs wiens boeken uit te lenen zijn in de openbare bibliotheek, dus ook beschikbaar voor de minder gegoede medemens. Deze selectie bestaat uit boeken (en een vertelplaat) uitgegeven vanaf 2014, in het Nederlands verschenen, voor de doelgroep ‘jeugd’. Doordat er aanzienlijk minder boeken rond autisme zijn er verschenen, is de selectie ook teruggebracht van 30 tot 18, en is ook de catalogus van de Nederlandse Bibliotheken geraadpleegd.

Neurodiversiteit, een revolutionair concept voor autisme? … autisme en onderzoek

Samenvatting en bespreking van het artikel ‘Neurodiversity – a revolutionary concept for autism and psychiatry’. van Simon Baron-Cohen in Journal of child psychology and psychiatry, and allied disciplines, 2017, 58 6, 744-747. Met aansluitend enkele persoonlijke bedenkingen.

(Niet) normaal … een persoonlijk verhaal

Het magazine Vrij Nederland vroeg haar lezers onlangs te beschrijven wat zij verstonden onder ‘normaal’. Een selectie daarvan verscheen in het meest recente nummer. In dit stukje probeer ik hierop verder te borduren, en te verwoorden wat ik ervaar als normaal, en waarom ik zelf normaal doen en zijn slechts kan benaderen.

‘Oplossingsgericht communiceren en geldbeheer grootste struikelblokken in relaties’ … autisme en relatie

Samenvattende conclusies in het onderzoek(je) van Mandy Roy en Wolfgang Dillo rond Asperger syndrome en partnership, zoals verschenen in het Journal of Autism jaargang. 2017; 4:1. Vooral oplossingsgericht communiceren en (onenigheid rond) geldbeheer blijken volgens de onderzoekers de voornaamste struikelblokken. Ze merken wel op dat de koppels in hun onderzoek over het algemeen wel gelukkig zijn in hun relatie.

Een vorm van dialoog tussen vreemde snuiters … autisme en fictie

Een vertaald fragment van Makai Peter Kristof (University of Szeged, Hongarije) in The Paradox of Reading Autistic Fiction. In : Exchanges between Literature and Science from the 1800s to the 2000s: Converging Realms / Marcia Lemos & Miquel Ramahete Gomes (Cambridge Scholars Publishing, 2017) over de wederzijdse beeldvorming van mensen met en zonder autisme in verhalende boeken rond het thema autisme, welke mensen met autisme hierin vooral aan bod komen, en welke twee belangrijke boodschappen hierin centraal staan.

Mijn rugzak, mijn leven … voorwerpen in mijn leven

Elke vijfentwintigste van de maand schrijf ik over de belangrijkste voorwerpen in mijn leven. Deze eerste keer gaat het over mijn rugzak. Over het wat en waarom en het hoe, over de vorm en de inhoud en de functie.

‘Heb je al eens aan een ‘sabbatical’ gedacht?’ … autisme en werk

Heb je al eens aan een Sabbatical gedacht? Sanne, lezeres van deze blog, vroeg het me onlangs via mail. In dit stukje probeer er een zo genuanceerd antwoord op te geven. Wat een Sabbatical is (behalve een ‘jeukwoord’), waarom ik er niet eerder aan dacht en waarom ik die al dan niet zou kunnen nemen.

10 tips voor daten als persoon met autisme … autisme en daten

10 tips voor mensen met autisme die (willen) daten van omgaan met drempelvrees en de autistische ‘nee’, het begin en de afronding van een afspraakje, wat geslaagd kan worden genoemd, en waarom je beter niet kan ingaan op initiatieven als een date -, versier – of flirtcoach.

Het leven van anderen … de weekend gedachte

Elke voorlaatste zaterdag van de maand post ik een weekend-gedachte, een vrije associatie vanuit observaties, geïnspireerd door het off – en onlineleven. Dit keer is het een relativerende gedachte over de rol in elkaars leven.

‘Fier om te dienen’ … de Nationale Feestdag

‘Fier om te dienen’ is het thema van de Nationale Feestdag op 21 juli, één van de tien wettelijk erkende feestdagen in België. Deze blog is een reflectie rond het thema en wat een feest en feestdag kan betekenen.

20 tips voor een perfecte date met een autist(e) … autisme en daten

Elke twintigste van de maand breng ik een lijst met een aantal tips over een bepaald thema in het leven Deze eerste keer een lijst met 20 tips voor mensen zonder autisme die onzeker zijn in het daten van iemand waarbij ze weten of vermoeden dat hij/zij autisme heeft. De lijst is losjes geïnspireerd door de lijst ’48 Tipps für ein perfektes Date mit einem Autisten oder einer Autistin’ van Marlies Hübner.

Als zwemmen in een skipak … leven met autisme

Marlies Hübner, vrouw met autisme, in Ergopraxis 2017/7-8, vergelijkt leven met autisme als verwacht worden te zwemmen met een skipak aan.

Maken de kleren de autist(e)? … autisme en mode

Elke achttiende van de maand schrijf ik een langer stuk over een thema in het leven met autisme, vanuit mijn eigen ervaringen, al dan niet geïnspireerd door een boek (of een hoofdstuk daarin). Deze keer gaat het over kledij & mode, de functie en het belang ervan.

Zwarte koffie met zoet in de Zoo-beker … autisme en gewoontes

Elke zeventiende van de maand schrijf ik over een van mijn gewoontes die mogelijks doordesemd zijn door mijn autisme. Deze keer is het mijn gewoonte om koffie op dezelfde wijze te drinken uit dezelfde beker op dezelfde manier gemaakt.

Zondagse (on)bezorgdheid … leven op zondag

Elke derde zondag van de maand schrijf ik een stukje over zondagse ervaringen. Deze keer gaat het over twijfel en bezorgdheid op zondag, dat en wanneer er iets mis zou gaan. Wat ik kan doen en hoe andere mensen om me heen ermee omgaan.

De belastingaangifte … autisme en administratie

Elke vijftiende van de maand schrijf ik een stukje over de belangrijkste documenten, dus administratie, in mijn leven. Deze eerste keer schrijf ik over de belastingaangifte. Hoe ik ermee omga, wat sparen ermee heeft te maken en wat het volgens mij moeilijk maakt.

‘Hoe belangrijk zijn succeservaringen voor jou als persoon met autisme?’ … autisme en succes

Anais (28), orthopedagoge en lezeres van deze blog, stuurde me de vraag hoe belangrijk succeservaringen zijn voor mij als persoon met autisme. Een poging om op die vraag te beantwoorden, zonder daarbij voor andere mensen met autisme te spreken. Iedereen met autisme heeft namelijk een andere manier om met succes om te gaan.

1000 vragen aan jezelf #47

Nummer zevenenveertig in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Welke emotie ik minstens een keer per dag beleefd. Of ik graag gelijk heb en waarom (niet). Wie er op mijn eigen televisiezender (niet) te zien zou zijn. Wanneer voor mij voor het laatst iets slecht begon maar uiteindelijk goed eindigde. Wat ik het liefste doe op een regenachtige zondagmiddag. Welk voedsel ik nog niet gegeten heb maar wel eens zou willen proeven. Hoe ik het zou aanpakken mocht ik mijn leven mogen overdoen. Hoe de hemel er voor mij uit ziet. Welke film ik eindeloos zou kunnen herbekijken. En tot welke dansstijl ik zou kiezen mocht ik een verplicht dansnummertje moeten opvoeren.

Moeten we elke dag leven alsof het onze laatste is? … autisme en toekomst

Elke twaalfde van de maand probeer ik iets te schrijven rond de Grote Vragen (zie bv Canvas en de BBC). Deze keer stel ik me de vraag of we elke dag moeten leven alsof het onze laatste is. De ondertitel is autisme en toekomst.

De ochtendstond aan het strand … mooie momenten van de zomer

Elke elfde van de zomermaanden schrijf ik over een mooi moment in deze zomer. Deze keer heb ik het over de ochtendstond aan het strand. Ik beschrijf wat er gebeurt tijdens mijn korte wandeling van half zes tot rond zes uur, tussen vlak voor en vlak na de zonsopgang.

Op reis, ontspannen of gewoon thuis … autisme en vakantie

Ruim drie kwart van de medemens zou minstens eenmaal per jaar op reis trekken. Het is dan ook logisch dat in kranten en tijdschriften bekende en minder bekende medemensen worden bevraagd naar hun reisgewoonten. Maar in welke mate is deze homo autisticus ook een homo toeristicus of eerder een blijf-thuis-mus? Deze week beantwoordt ik tien vakantievragen die in het financieel-economische dagblad De Tijd werden gesteld. Voel u vrij om de vragen over te nemen op uw blog.

Het zussenproject … vrouwen met autisme

Tweelingen hoeven niet steeds identiek te zijn. Meer zelfs, soms zijn ze zo verschillend als maar kan zijn. Neem nu Jennifer en Sarah Ross, de twee zes-jarige zussen die centraal staan in een artikel ‘The Sisters Project’ dat vorige maand verscheen in het Amerikaanse nieuwsblad Newsweek. Ik kwam het tegen toen ik onlangs in het magazine bladerde en probeer hierbij mijn lezing te geven.

‘Innemend maar onbeleefd’ … vrouw met autisme in de pers

Een reactie geschreven op het artikel in het Vlaamse nieuwsmagazine Knack Online’Ja, ik heb asperger, nee, ik hou niet van treinen en postzegels’ van copywriter, journaliste en storyteller Magali de Reu, vrouw met autisme.

In staat van verhindering … wat te doen met obstakels?

Een hele tijd terug was ik verhinderd om verder te doen. Door allerlei hindernissen. Het was een vreemde ervaring. Er stond van alles in de weg. Of dat dacht ik toch. Want zonet snapte ik dat het in die tijd andersom was. Dat ik in de weg stond van alles. Hierna probeer ik uit te leggen hoe ik daartoe kwam, en welke tips en invloeden van anderen wel of net niet hebben geholpen. Voor de ongeduldige lezers onder u: het was een beeldinterview met een meervoudig getalenteerde (en begaafde) schilder met autisme die me weer op weg hielp. Voor de generaliserende lezers onder u : nee, dit helpt bijlange niet bij alle mensen, met of zonder autisme, en dat het helpt bij mij is misschien zelfs een contra-indicatie op succes.

Een vertederende telefonade … uit mijn leven

Een anekdote uit mijn leven. Deze eerste keer gaat het over een onverwacht telefoongesprek waarbij er strikt genomen nooit een gesprek heeft plaatsgevonden. Iemand was verkeerd verbonden en kwam er pas na vijf keer bellen, en voicemailberichten met een heel liefdesverhaal, achter dat ze verkeerd verbonden was.

Een galgenmaal opgelijst … preoccupaties en passies

Een preoccupatie of passie. Ik begin met wat wellicht mijn grootste passie is: oplijsten of lijstjes maken van wat of wie dan ook. Meestal doe ik dat op ‘dode’ momenten, wanneer ik moet wachten. Of ik lees lijstjes van anderen, zoals ‘Last suppers served on Death Row’ in een Engels tijdschrift dat in de wachtkamer bij de huisarts lag.

Wie het goed kan verwoorden … memorabele momenten

In elk leven zijn er memorabele momenten, die zo’n indruk op je hebben gemaakt dat ze je bijblijven.  Deze keer komt de verwijzing naar het bekende boek uit 1971 van de Amerikaanse self-help goeroe Dorothy Sarnoff door een stem – en taalcoach.

Een zee van tijd en meer … vakantiegevoelens

Gevoelens … wat zijn ze en hoe beleven we ze? En hoe beleef ik ze zelf? Deze keer gaat het, niet onlogisch, over vakantiegevoelens. Wat roept vakantie op, voor mensen om me heen en voor mezelf.

Een goede manier om te beginnen … de eerste keer

Ik wil schrijven over beginnen. Het eerste begint … (niet meteen verrassend) bij mijn fascinatie voor beginnen. De andere keren gaan over mijn ervaringen met grote en kleine beginnen en eerste keren in leven.

‘En wat waren de vragen?’ – het mondelinge examen

Deze tijd van het jaar word ik er af en toe nog wakker van, badend in het zweet, van de examens, vooral dan deze van in het secundair onderwijs. In het hoger onderwijs was het vooral wennen aan de sociale regels. In deze tekst vertel ik over ervaringen met het mondelinge examen.

Gekneld tussen voorkomen en verhelpen …

Tussen voorkomen en verhelpen, zo voltrekt mijn leven zich, en zit ik steeds vaker gekneld. Lastig als ik ben, wil ik geen van beiden. Ik zoek mijn heil namelijk vooral in andere v’s … voorbereiding, vrouwelijke inspiratie, vrijheid en voorspelbaarheid. In omgang met beroepskrachten in het voorkomen en verhelpen, zoals hulpverleners, probeer ik wel kritisch te zijn. Hoe dat in zijn werk gaat, leg ik uit in deze blog.

Een kwestie van vertrouwen … – autisme en vertrouwen

Soms is het, denk ik, vooral een kwestie van vertrouwen. Een teveel, of een tekort. Logisch, schrijft Barry Prizant in zijn boek ‘Gewoon uniek’, want autisme kan je het best verstaan als een ‘disability’ als het op vertrouwen aankomt. Wat vertrouwen en wantrouwen (in mijn lichaam & geest, in de wereld, in anderen) voor mij betekent en hoe ik iemand vertrouw, daar probeer ik in deze blog iets over te schrijven, vanuit mijn eigen ervaring uiteraard.

Zomervakantie, en nu? … autisme en vakantie

“Zoals elke zomervakantie ervaar ik als moeder van een zoon met autisme dat het moeilijk voor hem is om die zee van tijd gevuld te krijgen. Of om hem gemotiveerd te krijgen om iets te doen. Heb jij vanuit je verleden of op vandaag tips om de vakantie door te komen?”, vraagt Evi (27), al sinds enkele jaren naar eigen zeggen enthousiast lezeres van deze blog. Vanuit eigen ervaring probeer ik enkele ervaringen te delen en enkele tips mee te geven.

“Zonder zich af te vragen of ik er op zit te wachten” …

Een fragment uit de roman van Desanne van Brederode ‘Het Opstaan’ (Querido, 2013)

In de zon en uit de wind … een voormiddag winkelen

In deze blog vertel ik over indrukken tijdens een voormiddag winkelen (kledij kopen) tijdens de aanloop van de toeristische periode. We belanden onder andere op de stadsbus, met een plas-app in een openbaar toilet, in de kledingwinkel en op een terrasje.

‘Mag je liegen tijdens een sollicitatie?’ … autisme en werk

Mag je liegen tijdens sollicitaties? Geïnspireerd door de column van Marc Buelens in Trends probeer ik een genuanceerd antwoord te geven, vanuit mijn ervaringen met om en bij de 2000 sollicitatiegesprekken, en kennis van sollicitatietechnieken (ook als recruiter).

1000 vragen aan jezelf #46

Nummer zesenveertig in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over de momenten in mijn leven waarop er een rood licht gaat knipperen, of ik wel eens een wereldwonder heb gezien, hoe mijn land zou veranderen mocht iedereen kunnen stemmen, waar ik mijn nieuws vandaan haal, welke decoratie ik in huis heb, met wat ik voor het laatst hard heb gelachen, welke vreemde voedingscombinatie ik lekker vind, of ik soms fantasiegesprekken heb in mijn hoofd, of ik een geheim goed kan bewaren, en wanneer ik voor het laatst een feest heb meegemaakt.

Mijn reis door de sociale media … sociale media en autisme

Via Tistje heb ik de afgelopen negen jaar geprobeerd een netwerkje van sociale media op te bouwen. In dit artikel bundel ik mijn ervaringen en bedenkingen rond online en sociale media, en wat ik er positief aan vind. Er zit ook een overzichtje bij van de sociale media waar ik met Tistje bereikbaar ben en wat u daar mag verwachten.

1000 vragen aan jezelf #45

Nummer vijfenveertig in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over in welke talen ik me verstaanbaar kan maken, waarover mijn (klein)kinderen me zullen vragen te vertellen eens ik oud ben en wat er verkeerd is maar goed klinkt. Of ik mezelf mooi vind, welk sociaal stigma de samenleving maar niet kan afleren, en wat er in de mode zal zijn ongeacht welke tijd. Over wat het spontaanst is dat ik ooit heb gedaan, wat (of wie) er met mij begraven zou moeten worden, wat er in een contactadvertentie over mij zou moeten staan en hoe ik mij gedraag in een spookhuis.

Onze tijd van nu … autisme en veroudering

Sinds kort ben ik ingetreden in de groep medioren, inclusief grijs haar en bijkomende verwachtingen. Deze tekst is een beschouwing over het begin van het verouderen.

Autisme is niet louter dit of dat … autisme en oorzaken

Een citaat van Donna Williams (Australische auteur, vrouw met autisme) over autisme in een interview met psycholoog Lieven Jonckheere, waarin zij benadrukt dat autisme niet mag verengd worden tot een of andere verklaring of model.

De vrouw op de zes van half tien …

Op buslijn 6 van half tien sprak er mij een vrouw aan, die wilde weten of het goed is in onze streek te verhuren. Waarop ze vervolgens haar levensverhaal vertelde. In deze blog probeer ik dat te vertellen (zonder al teveel details) vanuit haar standpunt. Een oefening die ik ooit moest doen op school. Of het helemaal wel of niet is gelukt, is aan u op uit te maken.

‘Waar zou autisme onderzoek over moeten gaan?’ … autisme en onderzoek

Bespreking van het artikel ‘What should autism research focus upon?’ van Elizabeth Pellicano van de Universiteit van Londen over autisme onderzoek van nu, voorgestelde toekomstige prioriteiten van autisme onderzoek en de betrokkenheid van mensen met autisme, ouders en beroepskrachten.

‘Een keuze voor het leven’ … autisme en euthanasie

Donna Williams, Australische autismeconsulente en vrouw met autisme (1963-2017) in een gesprek met de Gentse psycholoog en psychoanalyticus Lieven Jonckheere over autisme, ‘leven en laten sterven’, a-seksualiteit en euthanasie. Eigen vertaling naar het Nederlands.

‘Kies je gevechten, niet alles tegelijk willen aanpakken’ … Autisme en Balans

Voor het ledentijdschrift van de Vlaamse Vereniging Autisme met als thema In balans, werd ik (samen met heel wat andere mensen met en zonder autisme) gevraagd iets te schrijven rond het thema. Deze blog is een licht gewijzigde versie van mijn bijdrage. Waarom in en uit balans leven elkaar kunnen aanvullen. Wanneer ik in en uit balans ben, en hoe ik daar in de loop van mijn leven mee ben omgegaan.

In alle voorlopigheid … autisme en onzekerheid

Niets is zeker in het leven, behalve dood en belastingen. Het is zelfs niet zeker of die uitspraak wel komt van Benjamin Franklin. In deze tekst ga ik in op een vraag die ik kreeg over wat een typische autist denkt en waar hij of zij nood aan heeft. Het is een tekst geworden over onzekerheid die in het leven met autisme, voor alle betrokkenen, vaak voorkomt.

‘Er is altijd wel iets over autisme niet relevant voor jou’ … autisme en veralgemening
Luke Beardon, Senior Lecturer Autism aan de Sheffield University, over wat de aard van autisme volgens hem is in zijn meest recente boek ‘Autism and Asperger Syndrome in Adults’ (mei 2017)

‘20% van de tijd aan beperkingen, 80% aan mogelijkheden’ … autisme en neurowetenschap

Een citaat van Gail Saltz in The Power of Different: the link between disorder and genius (Flatiron Books, 2017) over de plaats die schema’s en andere hulpmiddelen innemen en de 20/80-regel in verband met evenwicht tussen problemen en beperkingen aanpakken en sterktes en talenten (helpen) ontwikkelen.

Hete soep blijkt toch warmer dan gedacht … autisme en tegeltjeswijsheid

Je mag gerust zijn: de soep wordt niet zo heet gegeten als hij opgediend wordt. Al sinds een jaar of twintig krijg ik die tegeltjeswijsheid regelmatig te horen. Maar klopt dat wel? In deze blog ga ik verder in op deze ‘wijsheid’ en waarom ik er mijn twijfels bij heb.

Hoe denken mensen met autisme? … over autistisch denken

Het is telkens een eer en plezier te mogen spreken voor een groep geïnteresseerde mensen met allerlei vormen van betrokkenheid met (mensen met) autisme. Zo sprak ik onlangs voor een regiowerking van de Vlaamse Vereniging Autisme rond het onderwerp ‘autistisch denken’. Vanuit het perspectief van geïnteresseerde liefhebber met ervaringen en enige kennis. Op vraag van het publiek geef ik hieronder de presentatie, en een korte samenvatting van wat gezegd is.

‘Denken mensen met autisme echt zo anders?’ … autisme en denken

Vlak na de aankondiging van een voordracht die ik geef voor een regio van de Vlaamse Vereniging Autisme, rond ‘autistisch denken’, stuurde Joris, geabonneerd op Tistje, mij een mail. Joris schreef dat hij zelf autisme heeft, en de aankondiging heeft gelezen. Vooral de laatste zin, of mensen met autisme anders denken dan mensen zonder autisme, integreert hem. ‘Ik kom wel eens tegen dat je als autist een andere blik op de samenleving zou hebben, kritischer zou zijn, en daardoor buiten de hokjes zou denken. Of dat ik door mijn autisme ‘anders’ zou zijn. Maar wat wordt daar dan mee bedoeld? Als ik andere autisten ontmoet, merk ik daar ook niet echt iets ‘anders’ aan. Denken en zijn mensen met autisme echt zo anders? Hoe zie jij dat?’ In deze blog probeer ik daar een zo genuanceerd mogelijk antwoord op te geven vanuit eigen ervaring en verwijzing naar onderzoekers.

‘Als ik het mis heb, heeft dat niet (steeds) met mijn autisme te maken’ … autisme en neurodiversiteit

Een reactie op het opinieartikel van ene Izz ad-Din Ruhulessin (een nobele onbekende voor mij) dat gaat over wat hij neurodiversiteit en autisme noemt. In deze blog vanuit mijn eigen persoonlijke ervaringen (die uiteraard zijn wat we zijn) een poging om wat nuance aan te brengen.

1000 vragen aan jezelf #44

Nummer vierenveertig in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Wat er meer gepast is in een urinoir: naar beneden kijken of een praatje maken met de persoon die naast je staat te plassen. Wat volgens mij een redelijk bedrag zou zijn van het losgeld mocht ik gekidnapt worden. Of ik veel hoogtepunten zou willen meemaken als dat zou samen gaan met veel dieptepunten. Met wie ik onlangs een leuk gesprek heb gehad. Als tijd geld is, wat dan de waarde van een dag is. Welk liedje ik voor het laatst heb gezongen. Of ik bij een kroegtwist de flessenwerper of de stoelkraker zou zijn. Of ik op het vliegtuig liever naast een obees persoon of naast een praatvaar zou zitten. Of ik wel eens een lange wandeling op mijn eentje maak. En tot slot wat ik zou bestellen voor mijn laatste avondmaal.

‘Dat ik autisme heb, betekent niet dat ik niets heb met gevoelens’ … autisme en gevoelens

In het artikel ‘Just because I’m autistisc doesn’t mean I don’t empathize’ dat donderdag verscheen in de Chicago Tribune schrijft Alaina Leary hoeveel schade ze ervaren heeft van de ‘mythe’ dat empathie en autisme elkaars tegengestelden zijn. Ze beschrijft dat ze wel vaak niet weet hoe emoties, vriendschap, partnerschap in de juiste/passende mate en juiste/passende context te zien. In deze blog schrijf ik een vrije vertaling/eigen lectuur van het artikel.

Autisme is niet blauw. Smurfen wel … politiek incorrecte verhalen over autisme

Een kort leesverslag van het boek ‘Autisme is niet blauw. Smurfen wel: politiek incorrecte verhalen over autisme’ van Peter Vermeulen (Autisme Centraal). Waarin Peter Vermeulen onder andere de diagnostische inflatie hekelt en onder andere pleit voor een streven naar neuroharmonie: al de verschillende breinen met elkaar in harmonie brengen in functie van levenskwaliteit en geluk. Een vlot leesbaar, mooi gelayout, inspirerend en vaak humoristisch geschreven boekje.

1000 vragen aan jezelf #43

Nummer drieënveertig in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Of ik het belangrijk vind mijn opinie te laten horen. Wat vrouwen willen. Hoe ik een derde oog zou gebruiken mocht ik dat hebben. Of ik gemakkelijk negatieve ervaringen of gedachten van me kan afzetten. Wat er in mijn boekenkast staat. Wat mijn handschrift zegt over mij. Hoe mijn handigheid zich verhoudt tot mijn verstand. Welk lichaamsdeel ik met wie zou willen delen mocht ik daartoe de kans krijgen. Mocht er een broodje naar mij genoemd worden (wat een idee!) wat er dan zou op mogen. En niet in het minst en tot slot hoe goed ik kan zwijgen.

‘Wie zou je willen laten verrijzen?’ …

Straks is het Pasen. De Paashaas komt. Of het paaskonijn, de paasolifant, het paaspantoffeldier … Maar, alle gekheid op een stokje, voor mij is de kern van dit P/paasfeest de V/verrijzenis. In dit stukje geen theologie maar, naar aanleiding van artikels in de krant, stilstaan bij wie ik graag zou willen herrezen zien.

‘Neem hem maar mee’ … autisme en crisis

Een stukje over een situatie die aan bod kwam in De Noodcentrale, een televisieprogramma over de mensen die werken in de alarmcentrales waar je telefonisch terecht kan bij een crisis. Onder andere door agressie van een jongere met autisme. Een facet van autisme dat al eens vergeten wordt.

‘Mens, erger je niet (aan afzeik-pers)!’ … autisme en beeldvorming

In mijn mailbox ontving ik vandaag een mailtje van Mario (34). De zus van Mario heeft een kindje met autisme, en daarnaast komt Mario ook in contact met kinderen met autisme in de lagere school waar hij les geeft. Mario wijst me op een artikel in De Volkskrant Magazine over (onterechte) labeling en geveinsde psychische aandoeningen in Nederland en vraagt me wat ik ervan denk. In dit artikel probeer ik een kritische maar genuanceerde analyse te maken vanuit perspectief als mens en persoon met autisme. Daarin onder andere een oproep tot meer concrete sensibilisatie van sensatiejournalisten.

Wat na de autisme week? … autisme en sensibilisatie

De (Wereld) Autisme Week is voorbij. Elk jaar is er één dag, één week om te spreken over autisme zonder meteen afgewend te worden. Het is kort, die dag, die week. Er is zoveel te doen. Zoveel te vertellen. We willen graag bewustzijn en inzicht. We willen graag geduld en begrip. En zoveel meer. Tot het een oud nieuwtje is. Tot het gearchiveerd is. Met aardappelschillen, oud brood en wortelrestjes in vuilnis beland. Op naar Wereld Autisme Dag 2018? Of wordt bewustzijn dit jaar bij sommige mensen toch een aanzet tot acceptatie? Ook van de minder charmante, mediagenieke en minder communicatieve mensen met autisme? In dit stukje enkele gedachten over wat na de (wereld) autisme week 2017.

1000 vragen aan jezelf #42

Nummer tweeënveertig in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over mijn doucherituelen. Over, gesteld voor de keuze fanatiek te zijn met geld, seks, sport, religie of voeding, voor welke van deze ik dan zou kiezen. Over hoe ik zou reageren mocht ik gezegd worden dat een ontroerend gedicht dat ik las geschreven was door software. Over de meest bruikbare kritiek die ik heb ontvangen. Over wie ik het meest recente kaartje heb gestuurd. Over hoe ik een moeilijk mens zou omschrijven. Wanneer ik het laatst in een microfoon heb gepraat. Over wat ik zou aanvullen bij de zin ‘de meeste mensen zijn …’. In welke situaties ik doorgaans geneigd bent te liegen (of liegen te benaderen). En of ik wel eens een middagdutje doe.

Vrijdag, 10:25 …

Vrijdag, 10:25 … een momentopname van een gebeurtenis en ontmoeting met enkele mensen in de buurt en de politie bij de glasbak en bij een kunstwerk dat onlangs is aangebracht in onze wijk.

10 autismevriendelijke communicatietips … autisme en communicatie

Doorgaans wordt verwacht dat mensen met autisme hun communicatiestijl aanpassen. Dat getuigt echter van weinig respect tegenover welke inspanningen ze al doen in het dagelijks leven. In een gelijkwaardig gesprek komt respect steeds van twee kanten. Daarom maakte de Vlaamse Vereniging Autisme een mooi vormgegeven flyer met 10 autismevriendelijke communicatietips. Deze tips werk ik hierna uit vanuit mijn eigen beleving.

1000 vragen aan jezelf #41

Nummer eenenveertig in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over wat ik over sla in de krant, wat ik doe met (mijn) grijze haren en wat er op de meest recente foto op een van mijn sociale media staat. Ook of ik liever op de voorgrond of op de achtergrond sta, of ik liever een briefje van vijf euro zou vinden op straat of mijn sokken die ik dringend nodig heb, en of ik liever nooit meer in de opstopping zou staan of het nooit meer koud hebben. Tot slot voor welk televisieprogramma ik mezelf graag zou opgeven, hoe ik mijn boterham het liefst beleg, als ik zou mogen kiezen als ik op een onbekende plaats zou ontwaken of dat het midden van de woestijn zou zijn of het midden van een onbekend plas water in een roeibootje, en hoe amicaal ik eigenlijk ben.

‘Welkom in mijn wereld’ … autisme en beleving

Een tekst van Dominique Dumortier, autismedeskundige bij vzw Autisme van binnen uit, op Wereldautismedag, over haar beleving van autisme. Integraal overgenomen, met toestemming van de auteur.

Niets over autisme zonder een ‘maar’ erbij … autisme en beeldvorming

Bijna aan alles wat er over autisme gezegd wordt in de media, kan er een ‘maar’ toegevoegd worden. Zeker vandaag, op Wereld Autisme Dag, kan dat opgaan. Toch was er vandaag nog veel meer te beleven en daarover schrijf ik deze blog. Met een ‘maar’.

Geen aprilvis maar toch een stukje hemel verdiend … autisme en stappen zetten

Over waarom ik niet zoveel op heb met Aprilvissen op deze eerste April maar vandaag met tevredenheid heb deelgenomen aan de Bluerun, al wandelend weliswaar, in een volstrekt vreemde omgeving, wat ondanks de goede organisatie en bekend volk toch enige weerstand gaf, zowel vooraf, op het moment zelf als nadien.

‘Nu weet ik waarom er volgens mijn partners niet mij te leven valt’ … autisme en sociale omgang

Een citaat toegeschreven aan acteur en regisseur Matthias Sercu in Story Magazine van 28 maart 2017 naar aanleiding van Wereld Autisme Dag over ervaringen met de diagnose autisme.

‘Het label autisme kan bevrijden’ … autisme en diagnose

Els van Peborgh ( Filosoof, lid van het centrum voor Europese Filosofie aan de UAntwerpen en aspirant van het FWO, tevens moeder met een zoon met autisme) in ‘Het bedrieglijke normaal van autisme’ (De Standaard, 28 maart 2017) over hoe het label autisme kan bevrijden.

Negen jaar Wereld Autisme Dag, een terugblik … autisme en maatschappij

Binnen drie dagen, op 2 april 2017, is het zover, de negende World Autism Awareness Day, vrij vertaald als Wereld Autisme Dag. Niet iedereen is gelukkig met het blauwe gedoe, of de achterliggende gedachte, maar dat even terzijde, kijk ik terug naar wat ik zelf aanvoel als enkele rode draden in de afgelopen negen jaar met autisme leven en ervaringen uitwisselen.

‘Mijn zoon heeft nog steeds geen vriendjes’ … autisme en diagnose

Deel van een eigen (geanonimiseerd) verhaal, gebaseerd op ‘echte’ ervaringen, overgenomen uit een opdracht die ik kreeg voor een cursus psychodiagnostiek als voorbeeld van een casus rond autismespectrumstoornissen.

“Ik heb binnen vijf minuten mijn oordeel klaar’ … autisme en emoties

Hanna (38), vrouw met autisme (diagnose toen ze 25 was) in “Eerst was ik alleen. Later werd ik gepest. Ik was de rare” van Frauke Joossen in Viva, 28 maart 2017 over haar autisme, eerlijkheid en emoties.

‘Hoe zie je het verdere leven?’ … autisme en toekomst

Vicky (29) specialiseert in de psychiatrie en bedankt me, via het formulier op deze blog, voor de interessante bijdragen. ‘Je vult vooral het 1000 vragen aan jezelf-experiment op een heel eigen manier in’, schrijft ze. ‘Wat ik echter nog niet vaak aan bod zag komen, is je toekomstbeeld. Kan je hierover wat schrijven? Ook al heb je er misschien niet meteen zicht op?’ In deze blog ik op Vicky’s vraag een antwoord te formuleren.

1000 vragen aan jezelf #40

Nummer veertig in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over wat me het best kan troosten, welke vijf voedingsmiddelen ik absoluut niet zou kunnen missen en welke uitdaging ik liever niet zou overwinnen. Over wat het beste advies is dat mij ooit is gegeven, of ik wel eens iets onverklaarbaars of bovennatuurlijks heb meegemaakt en of ik wel eens iets doe uit medelijden voor een ander. Over wie ik het meest bewonder, of ik een goede gewoonte heb die ik iedereen zou aanraden en wanneer ik al eens in een zwart gat ben gevallen. Tot slot ook de vraag hoe ik mezelf zou voorstellen in een sollicitatiebrief.

‘Aardbeiensorbet veroorzaakt autisme?’ … autisme en voeding

Ruben Mersch in Waarom iedereen altijd gelijk heeft (De Bezige Bij, 2016) wat er aan de krantenkop ‘aardbeiensorbet veroorzaakt autisme’ kan voorafgaan.

‘Waarom moet het altijd autisme zijn?’ … autisme en fictie
Peter Vermeulen (Autisme Centraal) in ‘Waarom moet het altijd autisme zijn?’ van Tom Heremans in De Standaard van 23 maart 2017 over de introductie van personages met autisme in kinderprogramma’s, zoals bijvoorbeeld de pop Julia in Sesamstraat.

‘Neuro-diverse mensen hebben zoveel te bieden’ … autisme en film
Een citaat van Roger Ross Williams (regisseur van Life, Animated) in De sidekicks uit Disney als levensadviseurs van Peter de Bruijn in de NRC van 21 maart 2017 over de neuro-diverse insteek in zijn films, onder andere ‘Life, Animated’.

Julia, de pop met autisme die nieuws was … autisme en media

Mocht ik op mijn blog over een figuur van de week schrijven, dan Julia, het nieuwste personage in de Amerikaanse Sesame Street, een goede kans maken. In deze blog laat ik u ermee kennis maken.

“Omdat ik zo slecht was in autistisch zijn” … autisme en late diagnose

Citaat uit Op de rand van het niets van Corinne Duyvis (Harper Collins Nederland, 2017) over een vrouw die zich afvraagt waarom ze een late diagnose autisme zou kunnen gekregen hebben.

‘Hoe ervaar je leven met een beperking?’ … autisme en beperkingen

Af en toe krijg ik de vraag hoe ik leven met een beperking ervaar. Dat probeer ik dan zo goed mogelijk te beantwoorden. Uiteraard evolueert dit mee met hoe ik kijk naar mijn leven, ervaringen opdoe in het leven met anderen, en hoe ik mijn autisme ervaar. Mijn autisme dat tegelijk ook evolueert (samen met mijn ontwikkeling) en zich situeert in het geheel van mijn mens-zijn (met sterktes en kwetsbaarheden). In deze blog geef ik een voorlopige stand van zaken hoe ik mijn beperkingen op dit moment ervaar.

‘Niet elke autist communiceert via Disney-films’ … autisme en beeldvorming

Joli Luijckx (Nederlandse Vereniging voor Autisme) in De Telegraaf van 18 maart 2017 met enkele bedenkingen rond de film ‘Life, Animated’, een film rond het gelijknamige boek over een jongen met autisme, Owen Süskind, die Disney-films gebruikt als een manier om tot communicatie te komen.

Eerder nu dan nalatenschap … autisme en leren

Er is altijd wel iets dat ik leer. Ongeacht in welke situatie of met welke mensen ik ben. Ongeacht over wat het gaat, wanneer, waar, waarom en hoe het gebracht wordt. Toch is het vaak niet wat ik verwacht wordt te leren. Hoe dat in elkaar zit, en waarom wat ik eerder voor nu dan voor mijn nalatenschap helpt, probeer ik te omschrijven in deze blog.

‘Die autistische geest snap ik nu heel goed’ … autisme in de krant

Een enigszins aanmatigende uitspraak die komt van Erik Jan Harmsen, schrijver en vader van een zoon met autisme, in ‘Ik ben de autistische geest echt gaan beheersen’ van Rajko Disseldorp in Het Parool van 15 maart 2017 over diens begrip van de autistische geest.

Als een duivelinnetje in een wijwatervat … autisme en fictie

Fuchsteufelstill, een (niet-biografische) roman met een hoofdfiguur die een vrouw met autisme is, van Niah Finnick, zelf ook vrouw met autisme(uitgegeven bij Ullstein, 2017). Enkel in het Duits. De bespreking is deels geïnspireerd door een recent artikel in de Märkische Allgemeine.

1000 vragen aan jezelf #39

Nummer negenendertig in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Bij welk liedje ik de autoradio harder draai. Of ik tien minuten in mijn toekomst zou willen zien of tien minuten in de toekomst van iemand anders. Of ik liever in de wildernis zou willen leven of als een thuisloze in onze samenleving. Welk dialect ik charmant vind. Op welke momenten in mijn leven de tijd vliegt. Of uit het oog ook uit het hart is. Hoe ik het best tot rust kom. Wat voor nieuws ik elke dag doe. Waar ik Oost-indisch doof voor blijf en wat mijn kapsel zegt over mij.

Mogelijks is het iets anders … een lenteachtige zondag

Mogelijks komt het omdat iedereen spreekt maar niemand echt luistert. Mogelijks komt het omdat er eindeloos over dromen en teleurstellingen wordt gepraat. Maar mogelijks is het gewoon iets anders. Een zondagse tekst.

‘Onduidelijkheid is de kern van alle problemen van mijn autisme’ … autisme en structuur

Josine Bouwmans, vrouw met autisme en adhd, in Autisme en ADHD in één persoon: kenmerken en ervaringen in de ritssluiting van twee stoornissen van Josine Bouwmans, Ina Allagonda van Berckelaer-Onnes en Sander Begeer (Lannoo Campus, 2016) over wat volgens haar het kernthema is rondom de problematiek van haar autisme.

1000 vragen aan jezelf #38

Nummer achtendertig in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over hoe een ideale dag volgens mij eruit zou kunnen zien, of ik liever een ongelukkige mens of een gelukkige hond zou zijn. Of ik op restaurant altijd hetzelfde bestel. Hoeveel vrijheid ik volgens mezelf heb. Over welke titel het boek over mijn leven zou hebben mocht het een roman zijn. Ook waar ik enorm enthousiast over kan worden, van welke spullen ik er maar niet genoeg kan hebben, of ik een vragensteller of eerder een verteller ben. Tot slot of reizen in de tijd mogelijk is, en welke mijn laatste creatieve uitspatting was.

Als op een lentemorgen een voorbijganger … emoties in het dagelijks leven

Het is een ervaring die iedereen zou kennen. Dat elke voorbijganger een even levendig en ingewikkeld leven heeft als het zijne, als het hare, als het mijne. In deze blog probeer ik deze ervaring, die ook een emotie is, uit te diepen.

Mensen met autisme begeleiden als professional: de instrumenten … autisme en hulpverlening

Samenvatting en bespreking van een lezing van auteur en coach Gunilla Gerland over het gebruik van instrumenten en de valkuilen daarbij binnen de hulpverlening aan mensen met autisme, zowel in voorzieningen als daarbuiten, op het congres van Autisme Europe

‘Ook met autisme kan je je dromen waarmaken’ … autisme en talent

‘Ook met autisme kan je je dromen waarmaken’ volgens Karin, arts, klinisch biologe en vrouw met autisme in het radioprogramma De Madammen van VRT Radio 2. In deze blog geef ik mijn luisterervaring weer.

1000 vragen aan jezelf #36

Nummer zesendertig in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over hoe ijdel ik ben, of ik meestal mijn hart of mijn hoofd volg. Wat het laatste risico is dat ik heb genomen. Of ik vaak het voortouw neem in een gesprek. Waar ik het meeste tijd aan besteed. Wat ik versta onder het succes. Of ik gemakkelijk een complimentje in ontvangst neem. Wat er met mijn restanten mag gebeuren eens ik er niet meer ben. Of ik liever tegen een spotprijs zou vliegen of tegen lage of betaalbare prijs in om het even welk restaurant mag eten. En tot wat volwassen zijn voor mij betekent.

Als haaien even misbegrepen intelligent … Epiphany (2016) en autisme

Een beeld zou meer zeggen dan duizend woorden. Of dat zo is, betwijfel ik. Wat ik met meer zekerheid weet, is dat duizend en enige woorden mijn ervaring tijdens het bekijken van Epiphany (2016) onrecht zouden aandoen. Epiphany is een documentaire over liefde, autisme, natuur, passie, angst, vastberadenheid, doorzettingskracht en gewaagde keuzes maken in het leven. In deze blog geef ik mijn kijkervaringen weer, en waarom de documentaire de moeite waard is om te bekijken.

Iets over seks, liefde en leven … autisme en seksualiteit

Hoe je erover denkt, hoe je erover praat, hoe je ermee bezig bent. Ik schrijf er meestal niet over. Of toch niet online. Nochtans blijft er vraag naar. Voor mij was seks tot ver voorbij mijn dertigste iets dat buiten mijn universum gebeurde. Het mag duidelijk zijn dat ik geen expert ben in dit soort dingen. Toch probeer ik zo eerlijk mogelijk een stukje te schrijven, vanuit mijn beleving van seks. Omdat het elders vaak zonder veel respect wordt benaderd.

Nog een geluk dat niet elke dag een donderdag is …

Nog een geluk niet elke dag een donderdag is. De week is bijna rond in mijn dagboek. Of minstens, zo lijkt het naar mijn gevoel. Donderdag is poetsdag, en ook een drukke, want volgestouwd met taken. Met de onvermijdelijke huilbui en het dutje erbij. In deze blog vertel ik er meer over.

‘Hij ziet mij graag, niet ondanks maar dankzij mijn autisme’ … autisme en (partner)relaties

Citaat van vrouw met autisme in Partners in autisme: relaas van (on)gewone relaties in een redactie van Cis Schiltmans (Uitgeverij EPO, 2006 en 4de druk in 2015, i.s.m. de Vlaamse Vereniging Autisme) over het moeilijke aanvaardingsproces bij haar partner van haar autisme.

Geworstel op woensdag …

Het is woensdag. Al noem ik het liever het midden van de week. Met woensdag worstel ik naar gewoonte. Om een of andere reden loopt er wel iets grondig fout, of verschijnt er een geest op televisie. In deze blog vertel ik u daar mee over.

1000 vragen aan jezelf #35

Nummer vijfendertig in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over waar ik kan over blijven doordrammen, of elke liefdesrelatie redden is, en met welk lichaamsdeel ik tevreden ben. Over hoe ik het leven spannend hou, of ik goed kan presteren onder druk, en welke levensfase ik het prettigst heb ervaren. Tevens komen vragen aan bod als of ik andere mensen net zoveel waard vind als mezelf en of ik denk dat je altijd de keuze hebt. Tot slot nog of ik liever al mijn geld zou verliezen of alle foto’s die ik heb gemaakt, en of ik liever over tien minuten te laat zou zijn of altijd twintig minuten te vroeg.